Is hypnose eng?

 

“Je doet wat?? “, riep een vriendin verbaasd uit, toen ik haar laatst vertelde dat ik al een tijdje hypnotherapie geïntegreerd heb in mijn coaching praktijk.

“Dat is toch dat je niet meer weet wat je doet en dat iemand je dan van alles wijs kunt maken, of nog erger, als een kip rond gaat lopen?’’

Ik schoot in de lach en verslikte me bijna in mijn thee toen ik haar gezicht zag.

Gelijk wist ik wat ze bedoelde, omdat hypnotherapie vaak verwart wordt met stagehypnose en omdat ik zelf ook eerst heel sceptisch was over deze technieken. Toch had het mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en toen ik me er in ging verdiepen werd ik steeds enthousiaster.

Want, ik merkte dat, ondanks dat het heel helend en helpend is om inzicht te krijgen in je beperkende patronen, overtuigingen of problemen, het veranderen van die patronen en overtuigingen toch nog best moeizaam kan zijn. Dat ondanks dat je weet waar het waarschijnlijk aan ligt met je bewuste brein, het op onbewust niveau, als een soort grammofoonplaat zichzelf blijft herhalen. Dat is omdat het ergens, hoe krom ook, ooit een coping strategie is geworden om je ergens voor te behoeden of iets te begrijpen. Alleen is de houdbaarheidsdatum hiervan inmiddels ver verstreken. Maar weet dat alles wat daar uit voort vloeit vanuit de beste intentie naar jezelf toe is.

Zo! Dan hoef je nu niet meer zo boos op jezelf meer te zijn, wanneer je geconfronteerd wordt met je blokkade. Je hebt er namelijk een goede reden voor.  Het is een zoektocht om te kijken welke waarden deze patronen en overtuigingen voor je hebben. En dan kun je er nieuwe waarden voor in de plaats zetten. Door gesprekken, in combinatie met hypnose, (dit is mijn werkwijze), kun je in het onderbewuste naar de oorzaak toe gaan, en dan als het ware de gebeurtenis herschrijven door de lading er vanaf te halen en zaken die zijn blijven liggen op te ruimen. Hierdoor krijg je de regie over je leven weer in handen.

Ik vergelijk het brein vaak met een soort wirwar van paadjes, weggetjes en snelwegen. Een negatief patroon is door de herhaling vaak ingesleten tot een flinke snelweg. Naast bewustwording en opruiming worden er tijdens de hypnose nieuwe wegen aangelegd zodat je het oude niet meer nodig hebt.

 

Wat gebeurt er dan tijdens hypnose?

 

“Maar, als ik in hypnose ben, dan weet ik dat toch allemaal niet meer?”, vraagt mijn vriendin vertwijfeld. “Hoe dan?”

Nou, het is een misvatting dat wanneer je onder hypnose bent je helemaal niet weet wat er gebeurd. Je bewustzijn is nog steeds op de achtergrond aanwezig en ondanks dat er termen als “slaap” gebruikt worden kun je zelfs in hypnose zijn terwijl je helemaal wakker bent, zelfs al terwijl we zitten te praten. Je kunt het vergelijken met wanneer je naar een film kijkt en er helemaal in op gaat, of in de lift staat weg te dromen, of je helemaal verdiept bent in een boek,  of jezelf verliest wanneer je naar muziek luistert. Hypnose is eigenlijk niets meer dan het voorbij gaan aan de kritische factor van het denken.

Je hebt dan een open mind en bent dan in staat om nieuwe ideeën te accepteren en te integreren. En jij bepaald zelf in dit proces, welke uitkomst je zou willen zien. Je brengt het zelf onder woorden, en het is mijn verantwoordelijkheid als therapeut om hier zorgvuldig mee om te gaan, en dit dan weer aan jou terug te geven binnen de sessie

“Maar hoe ziet zo’n sessie er dan uit?”, vraagt mijn vriendin inmiddels nieuwsgierig.

We drinken eerst een kopje thee en praten over wat je zou willen veranderen, wat je dwars zit en blokkeert. Vervolgens mag je lekker achterover gaan hangen en breng ik je in een diepe ontspanning, in hypnose. Het lijkt wat op een geleide meditatie waarin je steeds dieper en dieper gaat. Dit voelt een beetje alsof je tussen slapen en wakker zijn in zit. Je kunt dan ook gewoon antwoord geven op vragen en praten. Daarna wordt je weer “wakker” en praten we over je ervaring en inzichten.

Hierna ga je weer ontspannen naar huis.

“Hmmmmmm, dat klinkt eigenlijk helemaal niet eng!”, concludeert mijn vriendin. “En dat is het ook niet”, antwoord ik met een knipoog.

 

(Is jou interesse ook gewekt en wil je weten of ik iets voor je kan beteken stuur dan gerust een berichtje).